Atunci când apare o idee – se produce o scânteie (spark) – energia este eliberată și rotițele încep să se învârtă.

 Pentru cei din echipa Spark, această scânteie s-a produs atunci când Will (fondator, co-proprietar și designer șef) a făcut primele sale ture de backcountry pe un splitbord. El s-a gândit: Acesta este clar superior snowshoeingului, dar ar putea fi făcut mult mai bine cu ajutorul unor legături create special pentru splitboarduri. Trebuie să existe o modalitate mai bună pentru snowboarderi de a explora zonele de backcountry.” 

Will, fiind un inginer mecanic, a început să creeze designul unor legături speciale pentru splitboard care vor îmbunătăți considerabil experiența de backcountry pentru splitboarderi și snowboarderi din întreaga lume.

Scopul inițial nu a fost să înființeze o companie, dar pe măsură ce splitboarderii vedeau designul și auzeau despre performanța legăturilor, s-a format o listă de așteptare și cererea a crescut.  

Cu suficient interes și cu mult curaj, au aplicat pentru obținerea patentelor și brandul Spark R&D s-a născut. Au trecut câțiva ani până au dezvăluit un prototip primitiv al primelor legături speciale pentru splitboard pe site-ul splitboard.com. A fost un proces amuzant, incitant și plin de împlinire prin care s-a ajuns de la concept la companie.

În primii ani cei din echipa Spark au contractat procesul de producție altor magazine și altor furnizori, dar timpul de așteptare era foarte mare și ei erau nerăbdători să aibă control total asupra produsului final. Astfel, puțin cu puțin, an de an, au început să achiziționeze utilaje, unelte, echipament și personal care să le permită să producă întreaga gamă de produse de la început până la final.

Astfel, în prezent, cei din echipa Spark sunt mândri să afirme că la Spark R&D pot face: design, scanări 3D, printuri 3D, decupaje la CNC, îndoire pe CNC, decupaje, anodizări, îndoiri, realizări prin injecție ale diverselor părți componente, print, gravare cu laserul, asamblare, inspecție, testare, ambalare, și livrare, iar toate acestea sunt făcute in-house la sediul lor. 
Au avut multe provocări pe parcursul drumului. De la livrări întârziate și propuneri pentru împrumuturi bancare refuzate la arcuri pentru catarame mult prea scurte și mașini care au luat foc – cei din echipa Spark le-au trăit pe toate și câteodată s-au gândit că nu vor reuși să supraviețuiască. Dar, la fel ca majoritatea altor lucruri, pe măsură ce învață și cresc din experiențele pe care le au și, datorită acestor experiențe, devin o companie mai bună și oameni mai buni.

Cu suficient interes și curaj, au aplicat pentru obținerea patentelor și brandul Spark R&D s-a născut. 

Cei din echipa Spark sunt extrem de mândri de călătoria pe care au parcurs-o și foarte entuziasmați pentru viitor. Trăind la baza munților Bridger în Montana și având oportunitatea de a testa și de a proba produsele proprii create în propria fabrică, membrii echipei Spark își trăiesc din plin visul. 

Având sediul în Bozeman, Montana, brandul Spark R&D este deținut și operat de rideri, dedicându-se impulsionării inovației în splitboaridng din 2006. Cu o vedere a munților Bridger din sediul lor, cei din echipa Spark proiectează și construiesc legături pentru splitboard și accesorii, punând întotdeauna pe primul loc performanța de backcountry.

Toate produsele sunt realizate la sediul din Bozeman, Montana, Statele Unite ale Americii. De la confecționarea diverselor componente la mașini la anodizare, de la gravare cu laserul la asamblare – totul este făcut de o echipă de muncitori îndemânatici care sunt totodată și splitboarderi pasionați. Designul realizat in-house la propriul sediu și posibilitățile de producție existente aici fac posibilă evoluția rapidă a produselor Spark și le oferă celor din echipă flexibilitatea de a satisface nevoile clienților de nișă din piața de splitboarding. 

Spark R&D continuă să apese accelerația; căutând perfecțiunea bazându-se pe nevoile consumatorilor și pe feedback-ul primit de la rideri, ținând pasul cu comunitatea de splitboarding care se dezvoltă rapid.

Calitatea excepțională a produselor Spark are la bază un proces de producție ultra calitativ și foarte riguros care cuprinde mai multe activități:

Prelucrarea cu ajutorul mașinilor

De la forme standard la extrudari personalizate, aluminiul utilizat de cei din echipa Spark provine din surse locale și este materialul din care sunt confecționate majoritatea legăturilor și a părților de accesorii. 
Cu mașinile CNC și cu operatorii deosebit de talentați ai acestora, ei sunt capabili să producă o varietate foarte mare de părți componente în toate formele, mărimile și geometriile complexe. Toate rebuturile sunt sortate și reciclate.

Anodizarea

Procesul electrochimic creează finisajul în culori vibrante al părților din aluminiu precum baseplate-urile, heel loops-urile, tailclips-urile, etc. Mai mult decât simplul fapt de a adăuga culori drăguțe, anodizarea creează de fapt un strat de oxid de aluminiu pe părțile componente care întărește materialul pentru a-l face mai puternic, mai rezistent la coroziune, mai alunecos pentru a împiedica depunerea zăpezii, și, în general, conservă materialul. Este un proces mult mai prietenos cu mediul comparativ cu acoperirea cu pulbere sau cu vopsirea, fără a adăuga greutate suplimentară și fără a mări grosimea părților componente. 

Stația de anodizare este ca un laborator de chimie în miniatură și are nevoie de operare și întreținere precise. Toate pierderile de apă sunt reutilizate și sistemul prezintă o izolare personalizată a coloranților și recipiente de clătire pentru a reduce consumul de energie.

Modelarea prin injectare 

Aproape toate materialele plastice sunt create la sediul Spark, de la cele mai mici piese precum snap blocks, până la cele mai mari componente precum highback-urile Rip ’N’ Flip și strap-urile Pillow Line! În prezent ei au două mașini de modelare prin injectare pentru a ține pasul cu creșterea în acest segment al procesului de producție. Unul dintre cele mai faine aspecte ale programelor cu plasticele este că cei din echipa Spark își creează propriile mulaje în mașinile din sediul lor.

Tampografia și pre-asamblarea

Inițial toate elementele grafice ale produselor erau create cu ajutorul laserului, dar din anul 2012 cei din echipa Spark au început să utilizeze tampografia, acest lucru deschizând un univers de infinite posibilități pentru grafica produselor. Nu doar că este mai rapid, mai colorat și mai coerent…este foarte amuzant. Selectează, testează și asortează propriile cerneluri și fiecare produs Spark este pictat manual de către unul dintre angajații Spark.

Pre-asamblarea este etapa finală de pregătire înainte ca o parte componentă să ajungă pe masa de asamblare. Fiecare produs final este puțin diferit, dar în general pre-asamblarea include un mix de printare, îndoire, ajustare, chiar și coacere.

Asamblarea

Linia de asamblare modernă este echipată cu numeroase puncte de control al calității, o echipă incredibilă de angajați foarte muncitori cu atenție la detalii și toate ritmurile muzicale de la hip hop la hair metal răsunând în difuzoare. Pe lângă tehnologia atractivă prezentă în fabrică, cea mai importantă resursă a Spark R&D o reprezintă oamenii care lucrează în companie. Angajații Spark sunt pasionați atât de a crea produse bune, cât și de a se da cu ele pe munții din apropiere.

Pe lângă tehnologia atractivă prezentă în fabrică, cea mai importantă resursă a Spark R&D o reprezintă oamenii care lucrează în companie. Angajații sunt pasionați de a crea produse bune, cât și de a se da cu ele pe munții din apropiere.

Mai multe detalii despre legaturile de splitboard SPARK puteti afla vizualizand urmatoarele videoclipuri:

Legaturile SPARK R&D pot fi achizitionate din magazinul nostru fizic din Cluj-Napoca, strada Campina, numarul 60B sau online, apasand urmatorul buton:

SNOWBOARDPRO

In universul Social Media ne puteti gasi aici: