Legăturile, precum și numele lor, sunt partea din echipament care fac legătura directă între tine și snowboard-ul tău, acestea îți transferă energia și intenția spre placă, așa că este important să obții o pereche care să corespundă stilului tău de dat și nivelului de abilități. În cele din urmă, se rezumă la preferințe, dar este important să luați în considerare flexibilitatea, tipul de prindere și compatibilitatea cu placa dvs. atunci când alegeți legăturile pentru snowboard, astfel încât să puteți avea cea mai bună experiență pe munte.
Din ce este compusă o legătură pentru snowboard?
După cum observăm în imaginea de mai sus, o legătură este compusă din mai multe părți. Nu este important să le cunoaștem pe toate, multe părți sunt și deductibile ca funcționalitate, însă sunt câteva pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi o pereche de legături și anume: highback-ul, strap-urile și baseplate-ul.
STRAPS (curele):
Toe Cap Strap – Această curea se așează pe partea din față/vârf a bootului, înfășurându-se peste vârful/zona degetelor pentru o poziționare confortabilă și stabilă. Această curea ajută la alinierea piciorului pentru o plasare mai bună în cupa călcâiului, oferind în cele din urmă mai mult răspuns din partea plăcii. Asemenea denumirii, aceasta se așează ca un capac în zona de vârf a bootului. Traditional Toe Strap – Această curea se află de obicei pe capătul superior și ține bootul pe loc trecând peste partea superioară a degetelor de la picioare. Nu poate fi folosit în același mod ca Toe Cap Strap. Hybrid Toe Strap – Această curea permite folosirea ei ca Traditional Toe Strap (curea peste picior înaintea degetelor) sau ca Toe Cap Strap (curea peste degete/vârful degetelor)
*acesta este un Hybrid Toe Strap, în prima imagine este folosit ca Toe Cap Strap iar în a doua ca Traditional Toe Strap.
Ankle Strap – Înfășurată în jurul gleznei, cureaua aceasta este cea mai lată/mare curea a legăturilor. Fără aceasta, legătura nu și-ar face treaba pentru ca nu este altceva care să țină glezna stabilă și în siguranță.
One Piece Strap – Cel mai des întâlnite la legaturile cu intrare rapidă de tip Rear Entry sau legăturile pentru copii, aceasta este o singură curea care acoperă bootul de la gleznă până înaintea degetelor.
*De reținut, legăturile de tip Step In sau Step On nu au Straps (curele)!
Highbacks
- Highback-ul este o componenta verticală din partea din spate a legăturilor, aceasta pornește din cupa călcâiului și se termină în partea inferioară a gambei.
- Cu ajutorul highback-ului controlezi cantul din spate al plăcii.
- Highback-urile rigide (stiff) și înalte oferă o îmbunătățire a controlului și a vitezei.
- Highback-urile scurte și moi (soft) sunt mai potrivite riderilor care se dau în snowpark sau riderilor începători, acestea oferă mai multă flexibilitate și ușurință în mișcare.
- Ajustările cu inclinare pe față a highback-urilor îți permit să ajustezi cu ușurință poziționarea legăturii după preferințele personale.
- Legăturile fără highback oferă un sentiment asemănător datului pe skateboard, permițând o mobilitate mai mare a gleznelor și un control mai liber asupra plăcii.
Baseplate
- Talpa legăturii ce întră în contact cu placa de snowboard. Prima conexiune între legături și placă.
- Baseplate-urile sunt produse din diverse materiale care caracterizează relația dintre flex și rezistență. Legăturile de „lux” folosesc materiale mai robuste care optimizează flexul plăcii, transmiterea forței și durabilitatea acestora.
- Baseplate-urile care au „pernițe pentru amortizare” permit un confort mai mare și transmiterea forței.
COMPATIBILITATEA ÎNTRE BOOTS ȘI LEGĂTURI
Legăturile pentru snowboard vin în dimensiuni generale/standard, care variază de la S la XL. Este esențial să ai legături cu dimensiunea potrivită pentru bootsii tăi, ideal este să consulți întotdeauna tabelul cu mărimi pentru legături al producătorului de pe paginile individuale ale produselor pentru a vedea ce dimensiune aveți nevoie.
După consultarea tabelului de mărimi al producătorului, este esențial să verifici dacă legătura se potrivește cu bootsii tăi. Faci acest lucru prin plasarea bootului în legatură, ca și cum ar fi să te fixezi în ele; bootsi nu trebuie să atârne excesiv de legături și nici curelele nu trebuie să fie dureros strânse sau prea libere. Dacă zimții curelelor nu ajung la clichet, există posibilitatea să fie necesar să le ajustezi – curelele pentru legare se ajustează de obicei din ambele părți pentru a centra cureaua peste boot.
Călcâiul trebuie să se potrivească perfect în legătură. O fixare corectă ar trebui să permită bootului să se îndoaie, dar nu să se balanseze. Dacă ai bootsii confortabili, iar legăturile sunt prinse ferm, fără joc suplimentar, atunci ai făcut alegerea bună.
COMPATIBILITATEA ÎNTRE LEGĂTURI ȘI PLACĂ
La fel ca snowboardurile, legăturile vin cu diferite opțiuni de montare. Există o varietate de opțiuni de montare și modele de găuri pe snowboarduri, iar găurile discului de montare ale legăturii trebuie să se alinieze cu ale plăcii. În general, majoritatea discurilor sunt compatibile cu majoritatea modelelor de montare, dar este bine să vă asigurați. Din fericire, majoritatea mărcilor din zilele noastre au „discuri universale” sau oferă mai multe discuri pentru a acoperi diferite tipuri de găuri de montare.
SISTEME DE MONTAJ PENTRU SNOWBOARD (modele de găuri)
Există trei modele diferite de găuri pentru snowboard pe care le veți găsi pe snowboardurile convenționale. Modelele includ 2×4, 4×4 și The Channel™. Tehnologia Channel a fost inițial specifică pentru Burton Snowboards, deși unii producători de plăci, precum ENDEAVOR, au început să cumpere patentul pentru tehnologia Channel de la Burton. 2×4 este o variantă a 4×4 care oferă riderului mai multe opțiuni de montare. Burton mai are un sistem de montare specific, 3D.
*Sistemul 2×4
*Sistemul 4×4
*Sistemul The Channel™
*Sistemul Burton 3D
Sistemul 4×4 este deobicei găsit pe plăcile pentru începători sau copii, dar este important de reținut că unele legături vin cu mini discuri de montaj incompatibile cu sistemul 4×4. Modelul 4×4 este prea larg ca să potrivească mini-discurilor, astfel încât mini-discurile pot fi utilizate numai cu sistemul 2×4 sau The Channel™.
Sistemul The Channel™ de prindere al legăturilor
Ai petrecut mult timp printre plăci de snowboard, magazine de specialitate sau pe pârtie? Dacă da atunci ai toate șansele să fi văzut acest sistem. În română, The Channel™ System, înseamnă literalmente Sistemul cu Canal, destul de deductibil de la sine, acesta face referire la sistemul de prindere al legăturilor pe placă, prindere facilitată de două canale integrate pe mijlocul plăcii de snowboard, paralele cu canturile. Acest sistem unic este prezent pe majoritatea plăcilor noi produse de Burton, pe toate plăcile produse de Endeavor, dar mai găsim si alte branduri care l-au adoptat ulterior cumpărării patentului de la Burton. Cred că cel mai bucurător lucru la plăcile cu canal este faptul că îți oferă o gamă largă de poziții personalizabile ale distanței dintre picioare (stance) și libertatea de a, literalmente, glisa legăturile pe lungimea plăcii în funcție de nevoile personale.
*Legăturile Burton EST – se poate observa pe lateralul legăturii prinderea în canal.
**Legăturile Burton EST scot în evidență tot ce este mai bun din flexibilitatea sistemului cu canal și sunt considerate a fi mai confortabile, deoarece nu există hardware sub picioare. Legăturile EST se vor monta numai pe sistemul de canale Burton.
Tipuri de discuri
*bineînțeles, există discuri cu forme și aspect diferit, această imagine este cu scop reprezentativ al discurilor și diferitelor sisteme de montaj.
CUM ALEGI FLEXUL LEGĂTURILOR ÎN FUNCȚIE DE STILUL DE DAT
Capacitatea și stilul tău de dat te vor ajuta să determini ce flex ai nevoie la legături. Flexul este de obicei evaluat pe o scară de 1-10 sau 1-5, cu numere mai mici indicând flexuri mai moi. Flexul legăturilor depinde de preferințele și nevoile personale, dar există câteva direcții pe care poți să le iei în considerare în momentul în care alegi flexul.
Dacă ești un rider începător sau petreci mult timp în snowpark, probabil vei prefera o legătură mai moale și mai îngăduitoare/iertătoare. Pe de altă parte, riderii mai avansați și orientați spre freeride preferă adesea legături care sunt mai rigide și mai receptive la viteză. Majoritatea oamenilor vor cădea undeva la mijloc, totuși, cu legături cu flexibilitate medie care oferă performanțe echilibrate pentru all-mountain.
De asemenea, ar trebui să ții cont de flexibilitatea bootului atunci când alegeți legăturile de snowboard. Bootsii moi și legăturile rigide vor funcționa una împotriva celeilalte, așa că încercă să găsești bootsi și legături cu flexul similar.
TIPURI DE LEGĂTURI DE SNOWBOARD
Dacă tot am discutat despre sisteme de montaj, tipuri de disc, din ce este compusă o legătură, compatibilitatea dintre legături și bootsi sau placă, cum alegem flexul legăturilor, cred că avem suficientă informație să trecem la, probabil, cea mai faină parte a articolului, partea în care discutăm despre tipurile existente de legături.
- Legături Strap In
- Legături Rear-Entry sau Flow-In
- Legături Step On
- Legături Step In
- Legături Plate (Plate bindings)
*Când menționez tipuri de legături, fac referire la sistemul de intrare al bootului în legătură.
1. Legăturile Strap In sunt modelul clasic/original și, totodată, cea mai populară variantă de legături de snowboard la momentul actual. Curelele sunt ajustabile, sigure și confortabile. Sunt ușor de utilizat, sigure și receptive și au fost standardul pentru legături de multă vreme. Glisați piciorul înăuntru, strângeți curelele și sunteți gata de plecare.
2. Legăturile Rear-Entry sau Flow-In sunt legăturile cu intrare din spate; pot fi identificate prin highback-ul întărit și un simplu strap în peste degete. Highback-ul acestor legături se va deschide pe spate, glisezi piciorul în strap și apoi ridici înapoi highback-ul pe boot și ești gata de plecare.
3. Legăturile Step On sunt produse de Burton cu aceeași denumire, Burton StepOn, dar un model asemănător este produs de K2, cu denumirea K2 Clicker. Cu aceste legături foarte rapide, vei fi gata de dat în câteva secunde. Legăturile Burton Step On te condiționează la a achiziționa tot o pereche de bootsi Step On, deoarece sistemul de prindere este unul specific și bootul este produs spre a potrivi perfect legăturilor. Mișcarea este una simplă, pășim în legătură, fixăm călcâiul în spate, apoi fixăm lateralele din partea de vârf a bootului.
*legăturile de tip Step On sunt de două feluri, cu sau fără highback. Lipsa highback-ului nu oferă la fel de mult suport în viraje și coborâri, însă plusul îl găsim în sentimentul mult mai liber.
*K2 Clicker
*Burton StepON
4. Legăturile Step In sunt legăturile produse de CLEW, un brand german. Legăturile CLEW au două componente diferite care pot fi ușor unite doar prin simpla pășire în legătură. Modul în care funcționează este deosebit de simplu; legi prima componentă a legăturii de boot, orice boot, înafară de cei specifici pentru Step On, este compatibilă cu Clew. Prima componentă rămâne mereu atașată de boot, această este concepută pentru a nu fi simțită, este ușoară și oferă un plus de aderență în zona călcâiului în momentul în care nu sunteți pe placă. A doua componentă este fixată pe placă. Datorită procesului meticulos de inginerie care stă la baza acestui produs, sistemul Step-In este realizat astfel încât să funcționeze eficient chiar și atunci când este acoperit de zăpadă. Pentru a te elibera din legături tot ce trebuie să faci este să tragi de mânerul roșu amplasat pe highback. Cu aceste legături vei avea senzația de siguranță oferită de legăturile clasice cu curele și te vei bucura în același timp că nu trebuie să te apleci mereu spre placă pentru ați prinde legăturile. În concluzie aceste legături sunt permisive, inovative și, evident, foarte rapide.
5. Legăturile Plate sau Plate Bindings sunt cunoscute și sub denumirea de Hard Boots Bindings. Aceste legături sunt folosite numai împreună cu bootsii asemnănători clăparilor. Sunt formate dintr-un baseplate rigid, strap-uri din oțel și un mâner de ataș pentru boots. Legăturile se prind prin strap-urile metalice și mâner. Legăturile, precum bootsii, sunt asemănătoare legăturilor pentru clăpari prin rigiditate și formă; oferă un răspuns rapid și putere maximă pentru carving și viteză mare. Plate Bindings sunt preferate de riderii care abordează stilul Alpin, necesitând un control cât mai bun al canturilor.
*HARDBOOTS
*PLATE BINDINGS
Ai citit tot și ai ajuns la finalul articolului; acum ești gata să faci o alegere potrivită când vei căuta legături. Merită să amintesc că ordinea recomandată în achiziționarea echipamentului de snow este: boots, legături, placă.
În universul Social Media ne găsiți aici:
Leave A Comment