Este foarte multă informație care alunecă pe pârtiile din lumea snowboardingului, diferențe de profil, canturi, forme, lungimi – să găsești placa potrivită poate să devină un task copleșitor și este total de-nțeles! Fie că alegi prima ta placă sau deja ai o colecție impresionantă, informația esențială este aceeași. Lucrurile după care ar fi bine să te orientezi sunt: lățimea și lungimea potrivită și stilul pe care dorești să îl abordezi, mai exact tipul de teren pe care plănuiești să te dai. Restul detaliilor ce țin de formă, flex, profil etc., te vor direcționa spre placa perfectă pentru tine, care te va ajuta să avansezi și să evoluezi în acest sport.

Anatomia unui Snowboard

Ce lungime a snowboardului aleg?

Cum alegi lungimea corectă pentru snowboard? Lungimea plăcii de snowboard va varia în funcție de greutatea corpului și destilul de dat pe care vrei să-l abordezi. Pe vremuri, mărimea tradițională a snowboard-ului însemna că stai lângă snowboard și dacă vârful îți lovește bărbia, grozav, se potrivește! Deși acesta poate fi un bun început, lucruri precum nivelul tău de abilități, greutatea și construcția plăcii sunt, de asemenea, factori importanți în determinarea lungimii adecvate a plăcii.

În cazul în care dorești să abordezi stilul freeride ia în considerare o placă puțin mai lungă pentru mai multă stabilitate și control în viteză, asta dacă nu ai pus deja ochii pe o placă mai scurtă, dar mult mai lată (Volume Shifted Board). Dacă stilul preferat este freestyle atunci îți recomand să te îndrepți spre o placă mai scurtă în lungime; aceasta te va avantaja la rotiri, întoarceri, trick-uri, în general facilitează o manevrare mult mai ușoară.

O mică concluzie despre rândurile de mai sus este că o placă mai lungă este mai greu de manevrat, însă oferă o mai mare stabilitate și control al vitezei; o placă mai scurtă este mai ușor de manevrat, însă o dată cu creșterea vitezei aceasta devine instabilă.

ÎNĂLȚIME (inch) ÎNĂLȚIME RIDER (cm) GREUTATE RIDER (lb) LUNGIME PLACĂ (CM)
4’10” 147 110-120 128-136
5′ 152 115-130 133-141
5’2″ 158 125-135 139-147
5’4″ 163 135-145 144-152
5’6″ 168 140-155 149-157
5’8″ 173 150-165 154-162
5’10” 178 160-175 159-167
6′ 183 170-185 160+
6’2″ 188 180-195 160+
6’4″ 193 190-205 160+

*acesta este un tabel cu mărimi estimative

Ce lățime a snowboardului aleg?

              Exista trei grupe de lățime când discutăm despre plăci de snowboard: narrow, regular și wide. Tradus mot-a-mot: îngust, normal, lat; de la sine înțeles, nu?

Plăcile narrow sunt de regulă plăcile pentru copii sau plăcile mai mici pentru persoane mai mici de înălțime și mai mici în kilograme.

Plăcile regular sunt marea majoritate a plăcilor pe care putem să le găsim într-un shop de specialitate, de cele mai multe ori acestea au o lățime standard si se potrivesc majorității riderilor.

Plăcile wide sunt plăci puțin mai late decât cele regular, dar nu mai late decât o placă volume shifted.

Adeseori poți să auzi că se discută de plăci regular si wide, de cele narrow poate mai puțin. Cei mai multi rideri folosesc plăci regular, dar exista trei lucruri de luat în vedere dacă ai dubii că ai avea nevoie de o placă mai lată, și anume, mărimea bootsilor, înălțimea și greutatea ta. Un rider care are nevoie de o placă mai lată, are nevoie de ea pentru că: poartă peste 44.5 EU la boots și are înălțimea și/sau greutatea peste medie; o placă mai lată oferă mai multă stabilitate si control riderului, numai în contextul în care acesta chiar are nevoie de lățimea respectivă.

Ce tip de snowboard să aleg?

Pe ce tip de teren vei merge? Care este nivelul tău de abilitate? Care sunt preferințele tale personale? Deși poți să te dai pe cam orice tip de snowboard și pe orice teren, multe plăci sunt concepute pentru un stil sau teren specific, tocmai să te poți bucura la maxim de ziua de dat pe pârtie. Este ușor să te pierzi în multitudinea de opțiuni, așa că verificând această defalcare de bază a stilurilor de dat te va ajuta să găsești o placă care să funcționeze pentru tine.

Plăci ALL MOUNTAIN

              Snowboardurile all-mountain sunt concepute pentru a funcționa bine în toate condițiile de zăpadă și pe orice teren. Sunt acasă la ele pe pârtie, powder, parcuri sau aproape orice alt teren și sunt renumite pentru versatilitatea lor. Dacă tocmai ați început sau nu ești sigur de exact ceea ce aveți nevoie, un snowboard all-mountain este o alegere excelentă.

Plăci FREESTYLE

Snowboardurile pentru freestyle sau parc tind să fie puțin mai scurte în lungime și iubesc terenurile din parc, șine, jibs, coșuri de gunoi, trunchiuri de copaci, ride pe perete și multe altele. Plăcile freestyle prezintă adesea o formă twin sau asimetrică și sunt de obicei selectate de cei care doresc să se dea în parcul de snow. O variantă mai versatilă a unei plăci de freestyle este freestyle all-mountain, care combină versatilitatea unui snowboard all mountain cu jocul unui snowboard freestyle.

Plăci FREERIDE

              Snowboard-urile pentru freeride sunt concepute pentru riderul care își petrece cea mai mare parte a timpului în afara pârtiilor îngrijite și pe terenuri mai variate. De obicei, au un flex mai rigid și sunt mai lungi decât snowboard-urile freestyle. Snowboardurile pentru freeride au adesea o formă direcțională care este concepută pentru a funcționa optim într-o singură direcție.

Plăci POWDER

Snowboardurile pentru powder sunt pentru zăpezi adânci, mari. Sunt concepute pentru a profita la maximum de condițiile de ninsoare proaspetă și au, de obicei, un nas mai larg și o coadă conică mai îngustă. Inserțiile legăturilor sunt așezate spre capatul din spate al plăcii. Snowboardurile pentru powder au adesea un rocker generos, un element de design în care vârful (și coada) se ridică, ceea ce ajută, de asemenea, riderul să plutească și să pivoteze cu ușurință prin zăpezi mari.

Plăci SPLITBOARD

Conceput pentru riderul care se dă backcountry, splitboard-urile se împart în două jumătăți separate pentru drumețiile în urcare. Sunt necesare, de asemenea, legături speciale și piei de focă pentru a putea urca. Odată ce ați ajuns în vârf, reconectați cele două jumătăți pentru a merge la vale. Abilitățile și echipamentele adecvate de siguranță în caz de avalanșă, plus cunoștințele despre teren, vremea și condițiile de zăpadă sunt esențiale atunci când porniți pe splitboard.

Nivelul abilităților tale

Care este nivelul tău de abilitate? Există plăci de snowboard concepute pentru fiecare nivel de abilitate, fiecare răspunzând nevoilor specifice ale riderilor. Flexul, forma, lungimea, construcția, materialele, designul, sunt toate importante atunci când cauți un snowboard pentru un anumit nivel de abilitate. Fii realist în evaluarea propriei abilități atunci când cercetezi informație și alegi un nou snowboard. Găsirea snowboard-ului potrivit pentru atributele tale personale, inclusiv abilitățile tale, te va ajuta să faci experiența de dat mai plăcută și să accelerezi progresul tău în acest sport.

Forme de snowboard

              Există multe forme care plutesc în jurul lumii snowboard-urilor în aceste zile. În timp ce unele snowboard-uri vor funcționa aproape oriunde, există o varietate de forme care sunt selectate pentru a profita la maximum de placă și de ceea ce poate ea să ofere. Printre aceste se numără următoarele: True Twin, Twin Asymmetrical, Directional, Volume Shifted, Directional Twin.

TRUE TWIN

ASYMMETRICAL

DIRECTIONAL

VOLUME SHIFTED

DIRECTIONAL TWIN

Flexul unei plăci de snowboard

              Nivelul la care se flexează un snowboard variază semnificativ între plăci. Evaluările flexului pentru snowboard nu sunt neapărat standardizate în întreaga industrie, așa că un flex „mediu” poate varia de la o marcă la alta. Mulți producători vor acorda o evaluare de la 1 la 10, 1 fiind cel mai moale și 10 fiind cel mai rigid. În general, clasificăm cotele de flexibilitate de 1-2 ca moale, 3-5 ca medii, 6-8 ca rigide și 9-10 ca foarte rigide. Evaluările și senzația de flexibilitate pot varia în cele din urmă de la snowboard la snowboard.

Flex moale

              Snowboardurile mai moi (de obicei freestyle și unele snowboarduri all mountain) vor fi mai iertătoare și mai ușor de întors. Un flex moale este bun pentru începători, rideri cu greutate corporală mai mică și rideri din parc. Snowboardurile moi tind să fie puțin mai libere la viteze mai mari, dar pot oferi și o senzație moale, de alunecare lină, la viteze mai mici.

Flex rigid

Snowboardurile mai rigide sunt construite de obicei pentru freeride sau backcountry. Oferă o mai bună ținere pe canturi și sunt mai stabile la viteze mari. Plăcile rigide pot fi grozave pentru riderii care fac viraje de mare viteză, dar deloc potrivite pentru riderii începători când vor să vireze corect.

Raport CALITATE – PREȚ

Prețul este aproape întotdeauna de luat în considerare în momentul în care mergem la cumpărături. Detalii precum tipul de lemn folosit în miez, tipul de laminate utilizat în strat, calitatea materialului de bază și a canturilor și modul în care toate aceste elemente sunt adunate într-o placă afectează atât experiența de dat, cât și durabilitatea sau durata de viață a acesteia. Materialele de calitate și designul avansat costă bani. Dacă intenționați să vă plimbați cu snowboardul pentru mai multe sezoane sau să călăriți mai multe zile într-un an, să cheltuiți puțin mai mult pentru calitate și durabilitate merită întotdeauna.

Plăci de snowboard pentru FEMEI

              Dacă tot am discutat tot felul de detalii despre plăci, este neapărată nevoie să discutăm si despre plăcile pentru fete, femei, doamne, etc. De ani de zile, companiile de snowboard au redus pur și simplu plăcile de snowboard pentru bărbați și le-au aplicat modele grafice roz, cu flori și animale. Nu mai! Gata fraților! Companiile au creat focus-grupuri specifice femeilor, și-au întărit echipele profesioniste de femei și au creat snowboard-uri special pentru femei, pe baza feedback-ului primit din partea riderițelor pro. Corpurile femeilor și mecanica virajului sunt diferite de cele ale bărbaților. Deoarece femeile tind să aibă o masă corporală mai mică și picioare mai mici decât bărbații de aceeași înălțime, snowboardurile pentru femei tind să aibă lățimi mai înguste ale taliei, profile mai subțiri și flexiuni mai moi pentru a facilita datul cât mai bine si mai potrivit nevoilor.

Plăcile de snowboard pentru COPII

              Oricât de mult vrei să cumperi un snowboard în care copilul tău poate crește, este important să găsești un snowboard care să funcționeze pentru el sau ea acum. Vrei ca copilul tău să iubească sportul? Ne gândeam. Snowboard-ul cu dimensiunea corectă va ajuta copilul să progreseze mai repede și să se distreze mult mai mult în acest proces. Snowboardurile pentru copii sunt de obicei mai moi decât snowboardurile pentru adulți, ceea ce face mai ușor pentru copii să inițieze virajele și să învețe să se dea cât mai bine. Cel mai important este să fii acolo pentru el, oferindu-i încrederea și încurajarea de care are nevoie!

TESTAREA ȘI ÎNCHIRIAREA ECHIPAMENTULUI DE SNOWBOARD

Poate ai auzit păreri împărțite legat de alegerea echipamentului, tabăra care mereu închiriază și tabăra care susține cumpărarea echipamentului propriu. Ambele dețin dreptate, însă aici este vorba de preferințe proprii. Testarea și închiriatul propriu-zis al echipamentului îți poate aduce un plus de informație în momentul în care dorești să achiziționezi un echipament nou nouț pe care să-l folosești numai tu. Cumpăratul impulsiv, de echipament cât mai ”profi” te poate pune într-o situație extrem de inconfortabilă mai ales la început de drum, dacă deciziile nu sunt calculate si bine informate. În primul și primul rând recomandăm informarea înainte de toate. Fie că bugetul nu îți permite un echipament full nou nouț, încearcă să te orientezi spre variante de rental cât mai apropiate de echipamentul pe ca tu îl dorești, tocmai pentru a putea compara și aduna mai multă informație. De reținut, nu există ceva ieftin și bun!

Noi te putem ajuta să alegi placa perfectă pentru nevoile tale, te așteptăm în magazinul nostru din Cluj-Napoca, strada Câmpina număr 60B, sau online apăsând butonul următor:

SNOWBOARDPRO

În universul Social Media ne găsești aici: