Este foarte ușor să te lași dus de valul entuziasmului atunci când știi că se apropie data în care vei fi pe munte. Cel mai important lucru pe care îl poți face să te asiguri că vei avea o experiență plăcută este să plănuiești cum să te îmbraci cât mai potrivit pentru o zi pe pârtie. Iar pentru începătorii care sunt abia la început, este și mai important să fii pregătit corespunzător – permițându-ți să te concentrezi pe distracție și pe procesul de învățare, mai degrabă decât pe cât de rece îți e sau cât de inconfortabil te simți. Condițiile de pe munte se pot schimba rapid și neanunțat și trebuie să fii pregătit pentru orice, de la vânturi puternice și lapoviță înghețată la soare și nămol.

Când te îmbraci pentru snowboard, este important să începi cu un strat de bază bun, apoi să-ți gândești restul straturilor în funcție de condițiile de pe munte. Cele trei lucruri principale la care trebuie să facă față echipamentul tău de snowboard sunt frigul, vântul și umezeala, venite din exterior sub formă de zăpadă sau ploaie, și din interior sub formă de transpirație. Echipamentul și îmbrăcămintea pentru schi și snowboard pot fi destul de scumpe, dar din fericire, s-ar putea să ai deja niște haine în dulap pe care le puteți purta.

CUM TE IMBRACI PE STRATURI

              Cel mai important lucru de reținut atunci când încerci să îți dai seama ce să porți pentru skii sau snowboarding este că stratificarea este cea mai eficientă modalitate de a te menține cald și uscat și, de asemenea, îți permite din mers să îți modifici ținuta la condițiile meteorologice în schimbare. Majoritatea oamenilor se îmbracă pentru schi și snowboard în trei straturi principale, un strat de bază, un strat intermediar și stratul de suprafață/geacă. Fiecare cu funcția sa importantă.

Stratificarea poate funcționa și în cealaltă direcție, poți dubla straturile izolatoare în zilele reci pentru un plus de căldură, folosind în același timp aceeași înveliș/geacă și straturile de bază. Cheia este să rămâi flexibil și să te adaptezi, gândește-te la sistemul de stratificare ca la ingrediente pentru o rețetă, în fiecare zi te poți uita la cum va fi vremea și să modifici acea rețetă pentru a te menține confortabil și uscat mereu.

Base Layer – Stratul de bază, poate să fie bluză din material termic mai strâmt pe corp

Second Layer – Stratul intermediar, poate să fie un polar, un hanorac, o geaca mai subțire, dar din material izolant

Shell – Învelișul exterior, deobicei este o geacă mai groasă sau mai subțire cu impermeabilitate ridicată

BASE LAYER

              Stratul de bază este ceea ce porți lângă piele. Luând numele la propriu, acesta stabilește baza pentru tot ceea ce vei pune înainte de a ajunge pe telescaun. Începe cu lenjeria ta și cu lenjeria lungă pe care o porți peste, precum și cu un top cu mâneci lungi. Scopul principal al straturilor de bază pentru snowboard este să te protejeze de umezeala propriei transpirații. Când ești activ, corpul tău transpiră pentru a te răcori. Chiar dacă e frig când te dai pe placă, vei transpira – este natura sporturilor în genere. Prin urmare, este important ca stratul de bază să poată elimina umezeala de pe piele înainte de a te simți rece și umed.

Cele mai bune straturi de bază pentru snowboard sunt concepute în mod explicit pentru a elimina umezeala de pe corp. Acest lucru se realizează adesea prin alegerea tipului potrivit de țesătură, de obicei sintetică sau lână. Nu ai nevoie de un strat de bază specific, orice top și colanți confortabili, cu mânecă lungă, vor funcționa. Cel mai important lucru de evitat cu straturile de bază este bumbacul. Bumbacul nu elimină umezeala de la tine, ci doar lasă acea umiditate să stea pe piele și să te răcească. Caută un top și o pereche de pantaloni/colanți. Nu trebuie să fie groase și calde, ci doar absorbante și confortabile. Nu purta hanorac sau pantaloni de trening, sunt prea voluminosi pentru a se potrivi sub celelalte straturi și nu vor gestiona bine umezeala.

Port sau nu port lenjerie intimă sub base layer?

              Asta tine mai mult de preferința personală, sunt rideri care aleg să nu poarte lenjerie intimă și sunt rideri care preferă lenejeria intimă pentru un plus de suport și confort. Aceleași reguli se aplică si lenjeriei intime precum se aplică articolelor pentru base layering – evită bumbacul și caută materiale care să permită respirabilitatea sau uscarea rapidă a transpirației.

CE ȘOSETE PORȚI LA SNOWBOARDING

Șosetele pe care le alegi pentru snowboard sunt una dintre cele mai importante părți ale echipamentului – îți recomand să investești în șosete specifice de schi sau snowboard, care sunt subțirile și elimină umezeala eficient. Șosetele tale nu vor dicta doar cât de cald îți va fi la picioare, ci și cât de confortabili ai să simți bootsii. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac începătorii este să aleagă șosetele greșite.

Șosetele specifice ski și snowboard au câteva proprietăți importante – elimină umezeala, sunt subțiri și se potrivesc bine pe picior. În primul rând, ca și alte straturi de bază, sunt fabricate din materiale care elimină umezeala de pe piele și izolează atunci când sunt umede. În continuare, și poate cel mai contraintuitiv este grosimea. Șosetele mai subțiri permit o circulație mai bună, menținându-ți picioarele mai calde. În cele din urmă, șosetele de ski și snowboard sunt bine fixate pe picior, bine strânse, astfel încât să nu se strângă în boots și să rămână pe picior.

Deși nu este absolut necesar să cumperi șosete specifice pentru snowboard, poate fi dificil să găsești acest trio de proprietăți în altă parte. Așadar, îți recomand să investești într-o pereche bună de șosete subțiri de lână sau sintetice – nu există nimic care să strice o zi mai repede decât picioarele reci sau incomode.

SECOND/MID LAYER

Următorul strat după base layer este stratul tău izolator. Scopul acestui strat este să facă față frigului și să te mențină cald. Nu trebuie să fie impermeabil sau să elimine apa de la tine, trebuie doar să aibă izolația care să rețină aerul și să te țină de cald. Mid layerul pentru snowboard este, de asemenea, cel mai reglabil strat. S-a încălzit peste zi? Poți da jos geaca sau trece la stratul mai subțire de sub ea sau îl puteți îndepărta cu totul.

Dacă deții o gecuță de puf umflat sau o jachetă sintetică, ai deja un strat izolator. Unora le place să folosească și pulovere sau lână ca straturi izolante, deși pot fi mai voluminoase. Este totuși o idee bună să eviți bumbacul și aici.

Majoritatea schiorilor și snowboarderilor au nevoie doar de un strat izolator pe jumătatea superioară a corpului, o jachetă pufoasă face treaba perfect. Cu toate acestea, dacă simți că ți-e frig in zona picioarelor, o pereche de pantaloni din polar sau alt material sintetic poate să rezolve problema destul de ușor.

Când faci cumpărături pentru stratul izolator, vei avea două opțiuni principale: izolație din puf sau sintetică. Puful oferă cel mai bun raport căldură/greutate, te menține cu adevărat cald în timp ce te simți ușor. Dar când puful se udă, acesta nu mai ține de cald și poate să te îngreuneze când te dai pe placă. Izolația sintetică nu oferă la fel de multă căldură/gram ca puful, dar dacă se udă, va menține căldura. Dacă locuiești într-un climat relativ uscat, puful ar putea fi alegerea potrivită pentru tine, dar dacă ești într-o locație unde e cald și umed, cum ar fi PNW, un strat sintetic este o alegere mai bună.

Căută ceva care să se potrivească confortabil peste base layer, dar care să nu fie atât de voluminos încât îți fie greu să potrivești geaca peste el. De asemenea, e important să te asiguri că stratul izolator nu este prea strâmt – și nu restricționează mișcarea.

GECI SHELL, PANTALONI & SALOPETE

              Piesele finale din echipamentul tău de snowboard, anume stratul tău exterior este geaca de tip shell și pantalonii(sau salopeta). Stratul exterior este fix ceea ce îți vine în minte când îți imaginezi o jachetă de snowboard și pantaloni de zăpadă. Acesta este cel mai scump strat, datorită întregii tehnologii care le face să fie impermeabile și respirabile, dar este și cel mai important pentru a vă proteja de elemente exterioare.

GECI/JACHETE SHELL

Jachetele și pantalonii de snowboard trebuie să îndeplinească aceste două sarcini: te protejează de umezeala care vine din exterior sub formă de zăpadă sau ploaie și te protejează de frigul pe care îl aduc rafalele de vânt. În plus, shell-urile drăguțe vor „respira” – permițând vaporilor de transpirație să se îndepărteze de corp fără a lăsa umezeala sau vântul să intre. Acest lucru funcționează în tandem cu stratul de bază pentru a îndepărta transpirația de pe tine și a te menține uscat. Există trei moduri principale în care jachetele și pantalonii sunt evaluate – prin impermeabilitate, respirabilitate și izolație.

Cu cât ratingul este mai mare, cu atât o jachetă este mai impermeabilă sau mai respirabilă. Ca exemplu, o jachetă cu o impermeabilitate de 30K și o respirabilitate de 30K este mai impermeabilă și mai respirabilă decât una evaluată 10k/10k. În general, căutați shell-uri cu cote de impermeabilitate și respirabilitate între 10k și 30k. Dacă locuiști într-un climat mai umed, cum ar fi PNW, mai bine optezi pentru capătul superior al gamei pentru o protecție mai bună. Este imposibil ca o geacă să fie prea impermeabilă, dar prețurile tind să crească semnificativ pentru jachetele mult mai rezistente la apă, însă acest lucru este de înțeles mai ales dacă ne gândim că majoritatea încercăm să evităm să ne udăm în momentul în care ieșim să ne dăm pe placă.

Jachetele de snowboard sunt fie izolate, fie doar jachete simple. Ambele sunt opțiuni grozave cu propriile lor avantaje și dezavantaje. Jachetele de tip shell îți permit să controlezi mai bine temperatura prin straturile de sub. Însă, nu poți îndepărta izolația dintr-o jachetă, dacă ai o jachetă mai groasă, poți renunța la stratul intermediar, dar nu vei avea aceeași flexibilitate în zilele mai călduroase.

Cred că merită să investești în geci specifice pentru snowboard – fac o diferență uriașă pe munte, durata lor de viață este lungă și le poți folosi pentru a rămâne uscat în ploaie sau zăpadă, chiar și atunci când nu ești pe pârtie. Acestea fiind spuse, poți opta si pentru alte tipuri de jachete shell. Vă recomand jachetele care sunt atât impermeabile, cât și respirabile, chiar dacă nu ninge afară, dacă cazi sau vremea se schimbă, te poți uda în continuare și better be safe than sorry.

PANTALONI vs SALOPETE DE SNOW

              Pantalonii de snowboard urmează aceleași recomandări ca și shell-urile, dar oferă o alegere suplimentară – salopete versus pantaloni. Alegerea dintre aceste două tipuri de pantaloni pentru zăpadă se face în funcție de preferința personală, dar există câteva distincții importante. Salopetele se ridică mai ușor fără curea și vă protejează mai bine spatele de zăpada umedă și rece. Salopetele pot fi, de asemenea, mai confortabile și mai calde, deoarece nu au o centură în talie și au mai mult material peste miez. Un dezavantaj al salopetelor, în special pentru femei, este că poate fi mai dificil să răspunzi la chemarea naturii – da, fac referire la a merge la baie. Din fericire, producătorii de echipamente de snowboard, au început să fie atenți la acest aspect și se produc salopete cu fermoare 360.

MĂNUȘI DE SNOW

Când mâinile devin reci, se duce și din distracție – așa că păstrarea mâinilor calde și uscate este o treabă destul de serioasă. Alegerea între mănuși cu degete și mănuși fără ține de preferința ta ca rider. Mănușile fără degete oferă cea mai mare căldură, dar și cea mai mică dexteritate – este mai greu să îți scoți telefonul, să-ți reglezi ochelarii de protecție sau să apuci un fermoar. Mănușile cu degete au proprietăți opuse – mai multă manevrabilitate, dar mai puțină căldură. Există și câteva stiluri hibride care au doar câteva degete combinate într-o mănușă. Acestea oferă tot ce este mai bun din ambele lumi, cum ar fi modelul The Freak produs de brandul Crab Grab. De asemenea, poți compensa în căldură și dexteritate adăugând o mănușă de căptușeală. Asta înseamnă că vei putea scăpa de mănușile mai voluminoase pentru a face sarcini detaliate, păstrând în același timp căldura și protecția.

Ca și în cazul altor îmbrăcăminte și echipament de snow, este important să iei în considerare atât impermeabilitatea, cât și cea izolația. Mănușile cu degete și mănușile fără vor avea adesea țesături impermeabile precum GORE-TEX sau piele tratată, astfel încât să rămână uscate. Bineînțeles că este posibil să porți și alte tipuri de mănuși pe munte, dar cel mai bine te asiguri că sunt atât impermeabile, cât și izolate. S-ar putea să vezi oameni pe munte care poartă mănuși care arată ca mănuși normale de lucru din piele, dar aproape întotdeauna sunt tratate cu o ceară pentru impermeabilitate.

PORT CASCĂ DE PROTECȚIE?

              DA! Dacă vrei să mergi să te dai pe snowboard, este recomandat să porți cască de protecție. Există rideri care nu poartă și se rezumă doar la o căciulă. De cele mai multe ori nu ne gândim la posibilitatea de a cădea, dar și când se întâmplă, cel mai probabil nu se întâmplă în cel mai sigur loc de pe pârtie sau de lângă – plus, sunt foarte mulți factori care nu îți sunt în control. Căștile speciale pentru snowboard, produse cât mai recent, sunt ușoare, confortabile si fac o treabă excelentă în a proteja capul.

Cheia în a alege o cască de protecție constă în mărimea potrivită. Majoritatea căștilor sunt măsurate de la Small la Large, un sistem traditional. Evident, fiecare brand vine cu un al ghid de măsurători, dar majoritatea sunt asemănătoare. Există căști care vin cu un sistem de reglare în plus, tocmai pentru a fi perfect poziționate pe cap. Un lucru de luat în considerare, este potrivirea căștii de protecție cu ochelarii de snow. Este important ca aceștia să se potrivească cât mai fix, fără goluri laterale și să nu fie apăsați de cască în josul nasului, acest lucru poate să devină inconfortabil. De cele mai multe, ochelarii de snow vin cu o curea ajustabila pentru a potrivii ochelarii cât mai optim.

Pe lângă partea de potrivire a mărimilor și compatibilitatea cu ochelarii de snow, sunt câteva aspecte inovative, precum tehnologia MIPS, sisteme audio incorporate sau greutate per se, care pot adăuga la prețul unei căști, dar aceste caracteristici pot să te ajute să găsești casca perfectă pentru tine si nevoile tale. De reținut, mai bine cu cască, decât fără!

OCHELARI DE SNOW?

              Deși mersul cu ochelari de soare poate fi distractiv, îți recomandăm ochelari de snowboard – aceștia îți protejează mai bine fața și ochii de soare și vânt. Acestea fiind spuse, este plăcut să aduci o pereche de ochelari de soare cu tine la munte pentru a merge cu mașina sau pentru a sta pe terasă pentru niște gustări și băuturi, dar nu sunt cea mai potrivită variantă atunci când vrei să te dai o tură.

Cheia pentru a găsi ochelari de snowboard buni este să te asiguri că aceștia sunt compatibili cu forma căștii și forma feței tale. De aceea, este o idee bună să le încerci întotdeauna împreună. Mulți ochelari de protecție vor veni cu două lentile, una pentru zilele însorite și una pentru zilele înnorate și cu ceață. Vremea se poate schimba foarte repede, este ideal să ai la tine mai multe lentile, tocmai pentru a le putea schimba cât mai repede între ele și a te bucura în totalitate de datul pe placă!

Toate acestea fiind spuse, sper ca acest articol să ofere mai multă lumină începătorilor când vine vorba de a alege echipamentul potrivit pentru snowboard. Ca o mică concluzie, trebuie să ne îmbrăcăm în straturi, să evităm bumbacul pe cât posibil, să alegem stratul exterior cu o impermeabilitate și respirabilitate cât mai ridicată, să purtăm cască de protecție și să alegem ochelarii speciali pentru snow, în favoarea ochelarilor normali de soare.

Ai nevoie de echipament pentru snowboarding? Ți-ai făcut temele, dar totuși ți-ar prinde bine niște informație în plus? Te așteptăm în magazinul nostru din Cluj-Napoca, strada Câmpina număr 60B sau online apăsând butonul următor:

SNOWBOARDPRO

În universul Social Media ne găsești aici: