Hai să discutăm un pic despre bootsi și cum îi alegem!

Cea mai importantă componentă a echipamentului de snowboard este perechea de boots. Discutabil, bineînțeles, însă dacă aceștia sunt aleși cu grijă iți pot face ziua pe pârtie sau dimpotrivă, o pot strica. Este necesar ca bootsi să se potrivească într-o manieră confortabilă, corectă și să fie compatibili cu perechea de legături pe care o ai sau pe care o dorești. În momentul alegerii merită să investești puțin mai mult timp, pentru a fi sigur că alegerea făcută este cea potrivita nevoilor.

Înainte de categorisirea lucrurilor la care trebuie să fim atenți, e necesar să facem o delimitare între tipurile de bootsi. Exista două grupe: soft boots și hard boots. Grupa de soft boots se împarte la rândul ei în trei subcategorii, diferențele dintre ele fiind sistem de legare/închidere a bootului, diferențe pe care le voi dezvolta pe parcursul articolului.

În următoarele rânduri vei găsi direcții și caracteristici/specificații de luat în considerare în momentul în care îți vei alege o pereche de boots.

HARD BOOTS

SOFT BOOTS

  1. Cum ne dăm seama că bootsii se potrivesc?

              Bootsii de snowboard trebuie să se potrivească perfect, „mănușă”, să fie ficși, însă nu până în punctul în care provoacă durere sau disconfort. Majoritatea bootsilor au nevoie de câteva ture de dat pentru a se lăsa, pentru a ajunge la dimensiunea lor reală și, prin urmare, ar trebui să fie destul de strânși pe picior atunci când sunt noi.

Într-un boot potrivit vârful degetelor atinge ușor vârful bootului, acestea sunt întinse și simți că poți să le miști. Dacă degetele sunt trase în spate, stau în tensiune sau „bat” vârful bootului într-un mod inconfortabil, merită să încerci un boot cu jumătate de număr mai mare. Menținerea călcâiului în loc este un factor extrem de important când încercăm să găsim mărimea potrivită. În momentul în care ne lăsăm în flex în partea din față a plăcii, călcâiul trebuie să rămână în același loc; pun accentul pe acest lucru pentru că este extrem de important în controlul plăcii atunci când facem viraje din toeside. Dacă bootsii sunt mari atunci când dorești să faci un viraj pe cantul din față, din vârful degetelor, călcâiul se va ridica în boot și nu vei putea direcționa placa în modul în care vrei; lucru deloc dorit atunci când vrei să înveți sau să avansezi în acest sport.

Alt lucru de luat în considerare când potrivim bootsii sunt șosetele. Sunt rideri care poartă șosete normale, de zi cu zi, însă recomandăm utilizarea unor șosete speciale pentru ski sau snowboard. Șosetele joacă, și ele, un rol destul de important în potrivirea bootsilor. Nu este nevoie de ceva foarte gros, niște șosete din lână sau material sintetic, undeva între subțire și mediu ca grosime, te pot ajuta să potrivesti perechea aleasă. Recomand probarea bootsilor cu șosete de ski sau snowboard deja în picioare, majoritatea magazinelor de specialitate pot pune la dispoziție o pereche de test, dar cel mai sigur este să mergi pregătit cu perechea personală.

De reținut, există o linie fină între o pereche de bootsi strâmți, incomozi și una care este prea moale, mare și care îți permite să ridici călcâiul – de aceea este important să investești timp și „finanțe” în momentul în care vrei să alegi o pereche de bootsi, fie că vorbim despre începători și/sau rideri mai avansați.

  1. Ce am în vedere când aleg mărimea la bootsi?

Majoritatea bootsilor de snowboard folosesc sistemul tradițional de măsurare american (US). Mărimile, asemenea producătorilor de încălțăminte de stradă, pot varia de la producător la producător, și chiar și în cazul modelelor diferite manufacturate de același producător. Spre exemplu, luăm mărimea 40, talpa exterioară a producătorului X poate să fie mai ingustă și mai lungă decât talpa exterioară a producătorului Y, care este mai lată și mai scurtă. Evident, aici vorbim de diferențe nu foarte mari, însă simțitoare în momentul în care faci o alegere bună sau mai puțin bună. În mod similar, există bootsi produși în mod special cu un profil mai redus, acest lucru avantajeză un rider care folosește o placă mai îngustă. În plus, unghiul rampei legăturilor pentru snowboard, de asemenea, determină parțial dimensiunea bootsilor pe care îi poți pune în legături, respectiv pe placă.

Este important de luat în considerare mărimea bootului pentru compatibilitatea cu placa de snow. Plăcile pot să fie wide sau regular; dacă mărimea bootului tău este 11.5+ US (45+EU) sau mai mare, ai nevoie de o placă wide. Sunt prea puține cazuri în care este nevoie de o placă narrow (îngustă), atunci când mărimea bootului este mai mica de 7 US (37 EU) – majoritatea fiind plăci de copii, evident mai înguste decât cele pentru tineri și adulți.

Marea majoritate a papucilor, de sport sau de strada, au trecută mărimea în interior, pe limbă sau lateral. Cel mai veridic sistem de măsură pe care ar trebui să-l luam în considerare atunci când încercăm să alegem mărimea bootsilor este sistemul MONDO(sistemul universal de măsurat în centimetrii). Dacă știi mărimea piciorului în centimetrii, nici nu are sens atunci când mergi să probezi să întrebi de marimea europeană sau americană.

Spre exemplu: George are marimea 43 EU, 10 US Men’s și 28 MONDO (cm). George întreabă de bootsi mărimea 28 în centrimetrii.

MONDO (cm) Bărbați/Unisex (US) Femei (US) EUROPE (EU) UK
15 8 (copii) 25 7
15.5 8 (copii) 25 7
16 9 (copii) 26 8
16.5 9 (copii) 26 8
17 10 (copii) 27 9
17.5 11 (copii) 28 10
18.5 12 (copii) 29 11
19.5 13 (copii) 30.5 12
20 13.5 (copii) 31 13
20.5 1 32 13.5
21 2 33 1
21.5 3 34 2
22 4 5 35 3
22.5 4.5 5.5 36 3.5
23 5 6 36.5 4
23.5 5.5 6.5 37 4.5
24 6 7 38 5
24.5 6.5 7.5 38.5 5.5
25 7 8 39 6
25.5 7.5 8.5 40 6.5
26 8 9 40.5 7
26.5 8.5 9.5 41 7.5
27 9 10 42 8
27.5 9.5 10.5 42.5 8.5
28 10 11 43 9
28.5 10.5 11.5 44 9.5
29 11 12 44.5 10
29.5 11.5 45 10.5
30 12 45.5 11
30.5 12.5 46 11.5
31 13 47 12
31.5 13.5 47.5 12.5
32 14 48 13
32.5 14.5 48.5 13.5
33 15 49 14
33.5 15.5 50 14.5
34 16 51 15

*acesta este un tabel estimativ

  1. De ce flex am nevoie la bootsi? (Bootsi din grupa soft, NU hard)

Bootsii de snowboard au diferite clasificări pentru flex, variind de la soft(moale) la stiff(rigid). Flexul bootului este mai mult o preferință personală bazată pe nevoia riderului și a sitlului de dat abordat. În general un boot cu un flex mai soft este ales în principal de riderii care merg in snowpark sau de rideri începători. Un boot cu un flex mediu sau rigid este preferat de riderii mai avansați care se dau all-mountain, freeride. Clasificările flexului nu sunt standardizate, pot varia de la producător la producător, majoritatea oferind un număr de la 1 la 10, 1 fiind cel mai soft, 10 fiind cel mai rigid. Dacă generalizăm puțin aceste clasificări ale flexului obținem următoarele:

SOFT 1-3

MEDIUM 4-6

STIFF 6-10

Când alegi flexul bootsilor ai în vedere că acesta diferă de la producător la producător, nevoile pe care le ai ca rider și stilul de dat pe care îl abordezi.

  1. Cum aleg sistemul de legare/strângere a bootului?

              Aici merită menționat de la început că este o diferență considerabilă între bootsi soft și hard. Bootsii hard sunt destul de standard, asemănători cu clăparii folosiți la ski. Aceștia sunt rigizi, produși din plastic, sistemul de strângere fiind cu clapete din material plastic sau metalic, folosiți deobicei pentru stilul de dat alpine (freecarve).

Precum menționasem și la începutul articolului, acum că am explicat și ce presupun bootsii hard, putem vorbi despre cei soft și diferitele sisteme de legare/strângere a acestora. Avem trei categorii mari și late:

1. Boots cu șireturi normale (Traditional Lacing) – Acesta este sistemul „clasic” de strângere a bootsilor. Ușor de folosit, se pot strange dupa preferințe, însă legătura lor poate să slăbească pe parcursul zile, există riscul de a se rupe. Făcând excepție de acești factori nefavorabili, bootsii cu acest sistem clasic de strângere rămân o opțiune activă a riderilor pentru ușurința de a fi înlocuite șireturile și libertatea de strângere după preferință.

2. Boots cu șireturi rapide (Speed Lace system) – Acest sistem este recunoscut după unul sau două mânere prinse la capătul fiecărui șiret, unul este responsabil de strângerea bootului în partea de jos, iar celălalt este responsabil pentru partea de sus a bootului. Se prind mânerele, se trag în sus, la un unghi potrivit și se strange bootul. Mai simplu și mai rapid decât sistemul cu șireturi normale.

3. Boots cu sistem BOA (BOA Lacing) – Cel mai inovativ și rapid sistem de strângere a bootsilor! În loc de șireturi tradiționale din material, sistemul BOA folosește cabluri de oțel și un cadran cu clichet rotativ, prin care strângem cablurile. Acest sistem de strângere este de departe cel mai ușor de folosit. Bootsi care vin cu sistemul BOA pot să aibă unul, două sau chiar trei prin care se facilitează strângerea.

Tipuri de sisteme BOA:

BOA Coiler – Central, în partea de sus a limbii, facilitează strângerea zonei superioare a bootului

Double BOA – Două BOA, unul central, unul lateral, facilitează strângerea în zona superioară și zona inferioară a bootului

Triple BOA – În plus față de Double BOA, acesta are un cadran care facilitează și strângerea linerului (căptușeala/șoseta interioară)

  1. Tipuri de liner (căptușeală/șoseta interioară)

              Linerul este șoseta interioară a bootului, de cele mai multe ori produsă dintr-un material numit EVA (Ethylene Vinyl Acetate). Linerul este o parte importantă a bootului deoarece aceasta asigură amortizarea dată de căptușeală, stabilitatea și izolația de care ai nevoie pentru a fi confortabil pe pârtie după o zi de dat. Anumite linere sunt detașabile de boot, unele sunt permanent atașate de acesta. Recomandăm bootsi cu linere detașabile deoarece acestea pot fi spălate mai des, dar pot fi și scoase cu totul pentru a fi uscate în cazul în care apa a ajuns în bootsi.

Există trei tipuri de linere:

  1. Stock Liner – Liner care după o perioadă de timp se va conforma la forma piciorului tau.
  2. Moldable Liner – Liner care se formează cu ajutorul căldurii corpului după forma piciorului tău.
  3. Heat-Moldable Liner – Liner care se termoformează cu ajutorul unor aparate de specialitate, după forma piciorului tău.

Cele mai comune greșeli făcute la alegerea bootsilor

  1. Alegerea unei mărimi prea mari
  2. Neglijența în materie de prioritizare a echipamentului. Ordinea recomandată în alegerea echipamentului ar fi următoarea: Boots, Legaturi, Placa. Mulți rideri se orientează după aspectul estetic al echipamentelor, vrei o placă cât mai faină și colorată, vrei legături de-alea șmechere cum are X sau Y și se ajunge deseori să neglijezi chiar cea mai importantă componentă a echipamentului, bootsii.
  3. Ascultarea fiecărei păsărele care vine cu sfaturi; fie că sunt prieteni, amici sau oameni necunoscuți, dar prietenoși cu care stai la o poveste pe pârtie, majoritatea sfaturilor sunt subiective și bazate pe ceea ce simt și cunosc ei legat de bootsi lor. O pereche de boots care este excepțională pentru ei, poate să fie o alegere teribilă pentru tine. Fizionomia piciorului, confortul, dar cel mai important – nevoile riderilor diferă.
  4. Pe lângă orientarea estetică menționată la punctul 2, e necesar să întelegi că NU există bootsi ieftini și buni. O alegere bazată pe prețul accesibil sau foarte accesibil poate să îți dicteze disconfortul pe pârtie. Nu e nevoie să alegi una dintre cele mai scumpe modele, dar e important să fii deschis spre a face o investiție în cazul în care dorești să avansezi în acest sport.

Dacă ai parcurs acest articol până aici, l-ai si terminat și cel mai probabil acum ești gata să îți alegi, asumat și informat, o pereche de bootsi potrivită pentru tine și nevoile tale pe sau pe lângă pârtie!

Dacă ai nevoie de o pereche nouă de bootsi, acum că știi să îi alegi, te așteptăm în magazinul nostru din Cluj-Napoca, strada Câmpina număr 60B sau online, apăsând pe următorul buton:

SNOWBOARDPRO

În universul Social Media ne găsiți aici: